° woning LVDB: uitbreiding eengezinswoning, 2013 (in ontwerp)
Een vrijstaande woning in een residentiële buurt wordt uitgebreid met een leefkeuken, die zich als een half zwevend volume naar de tuin richt.
De tuin wordt mee aangepakt binnen het concept.
° woning BR: van veranda naar leefkeuken, 2013 (in ontwerp)
Een vrijstaande woning met een afgesloten tochtige veranda wordt omgevormd tot een open leefruimte met een leefkeuken, die aansluit bij de tuin.
° project CV: renovatie 3 rijwoningen, 2012 (in ontwerp)
Drie naast elkaar gelegen kleine woningen zagen er ooit hetzelfde uit, maar zijn in de loop der tijden danig getransformeerd, niet steeds ten goede. Ze krijgen opnieuw hetzelfde plan, dit keer met een maximale leefruimte i.p.v. de oude "koterijen". Enkele verrassende elementen zorgen voor mee ruimte en licht.
° woning HP: uitbreiding driegevelwoning, 2012 (in uitvoering)
De bestaande achterbouw is te klein, ongeïsoleerd en vertoont vochtproblemen. Deze wordt vervangen door een grote leefkeuken met aansluitend een apart toilet, vestiaire, een handige berging en knutselkot. De zijwand schiet door om inkijk van de buren te beperken.
° woning HVI: uitbreiding rijwoning, 2012 (in aanbesteding)
De leefruimte boven het restaurant van de eigenaars wordt te klein voor een groeiend gezin. Aan de achterzijde wordt het dak gelift; de circulatie wordt wat aangepast. Dit resulteert in een optimaal gebruik van de beschikbare oppervlakte.
° woning MW: verbouwing hoeve, 2012 (in uitvoering)
Zoals bij vele hoeves is de leefruimte klein en afgesloten van de tuin door "Vlaamse koterijen". In de plaats komt er een grote leefruimte, waarvan het plan geknikt wordt t.o.v. de woning, zodat het uitzicht tot achterin de tuin reikt i.p.v. afgeblokt wordt door de schuur. Op de verdieping wordt het hele plan herbekeken. De slaapkamers komen aan de rustige achterzijde, dressing en badkamer aan de voorzijde. De hele woning wordt ingepakt met isolatie en met steenstrips afgewerkt, zodat de typische veldovensteen bewaard blijft.
° woning RP: uitbreiding vrijstaande woning, 2012 (in uitvoering)
De uitbreiding staat hier naast de woning. Het strakke volume in crépi zet zich wat af tegen de bestaande rustieke bungalow. In de nieuwbouw krijgen de kinderen zowaar een eigen vleugel. Eronder krijgen de technische ruimten een plaats op tuinniveau.
° woning HVG: uitbreiding vrijstaande woning, 2012
Een vrijstaande woning wordt uitgebreid met een zorgmodule op het gelijkvloers. Slaapkamer en natte cel worden uitgevoerd met aandacht voor toegankelijkheid, zonder de bestaande woonfuncties te hypothekeren.
° woning GL: renovatie achterbouw, 2012
Het gelijkvloers van een rijwoning krijgt een grondige makeover. Geen spectaculaire volumes, de oppervlakte verkleint zelfs. Maar de open ruimte en de maatkasten die hele zijwanden beslaan geven een heel andere indruk.
° woning VOF: renovatie eengezinswoning, 2012 (in afwerking)
Een woning met karakteristieke voorgevel te Meldert. De aanbouwen worden gesloopt. In ruil komt een zijbouw over twee niveaus met natte- en dienstruimten en een achterbouw op het gelijkvloers, die woning, terras en tuin met elkaar verbindt in éen woonkeuken. De overblijvende gevels worden ingepakt met isolatie en met leien afgewerkt.
° woning BR: van nul naar drie slaapkamers, 2011
Een piepklein huisje is niet aangepast aan de hedendaagse normen. Een enorme talud aan de achterzijde leidt naar een uitbreiding aan de straatkant. Het dak wordt gelift om een leefruimte op de verdieping te kunnen onderbrengen. De gevels worden mee met dakpannen ingepakt. Via een loopbrug wordt een terras op de helling bereikt.
° woning SVL: uitbreiding eengezinswoning, 2011
De leefruimte en keuken worden door dit groeiend gezin als te klein ervaren. Een achterbouw met plat dak en grote lichtstraat opent de woning naar de tuin. De nieuwbouw wordt open gehouden en biedt plaats aan een ruime keuken met kookeiland, een grote zithoek en speelruimte voor de kinderen. De gevel is uitgevoerd in een langwerpige steen die verlijmd werd.
° woning VDM: van hoeve naar eengezinswoning met dokterspraktijk, 2011
De woning aan de straatzijde krijgt de functie van dokterspraktijk. Aan de zijkant wordt een nieuwe privé-inkom gemaakt, die toegang geeft tot een nieuwe traphal. De stallen worden omgevormd tot een leefruimte. Op de hooizolder is er plaats voor de kinderen: een speelruimte geeft toegang aan drie kamers met zicht op de tuin, een bureau en een natte cel.
Een glazen passerelle geeft toegang tot de master bedroom met open dressing en badkamer.
° woning FL: uitbreiding eengezinswoning, 2010
Een vrijstaande woning in een residentiële buurt wordt uitgebreid met een leefruimte, die als een oranjerie contact maakt met de tuin. Een (deels overdekt) terras maakt de overgang compleet. Ook de keuken wordt vernieuwd en krijgt een meer open karakter.
° woning MDC: renovatie eengezinswoning, 2010
Ook deze woning kent een zieke achterbouw, waarachter een nog ziekere achter-achterbouw. In een eerste fase wordt een nieuwe badkamer voorzien en krijgt de hoofdbouw nieuwe ramen en een nieuw dak. In een tweede fase wordt de achterbouw vervangen.
° woning RB: van hoeve naar drie eengezinswoningen, 2010
Een jong gezin koopt een boerderij aan de rand van het stadscentrum.
De woning opent zich naar het achtergelegen weiland en de Getevallei.
Het poortgebouw wordt als polyvalente ruimte intact gelaten. De poort krijgt een beglaasde herhaling doorheen de achterbouw.
De boerenwoning krijgt een nieuwe keuken, de oude keuken wordt uitgebreid tot een derde wooneenheid.
° woning KN: uitbreiding eengezinswoning, 2009
In dezelfde straat als woning GDG heeft er nog een gezin verbouwingsplannen. Naast de woning is er nog plaats voor een uitbreiding. Die opent zich naar de lagere gelegen tuin en de achterliggende bossen. De bijzondere gevelmaterialen (witte splitbetonsteen en volkernplaat met houtmotief) bepalen mee het karakter.
° woning MV: renovatie rijwoning, 2009
Achter een stadsgevel zijn soms verrassingen te vinden...
Dit is zo een pand. Met een achterliggend volume van 40 meter diep, kende het een geschiedenis als zuivelfabriek, tabaksfabriek, café en winkel. Een deel van het pand wordt bewoond, maar het is te groot en niet te verwarmen of te onderhouden. Het achterste deel wordt gesloopt, plots is er een tuin beschikbaar en kan de zuiderzon naar binnen gehaald worden. De achterbouw en het dak worden geïsoleerd en bekleed, in een tweede fase krijgt ook de voorgevel een facelift.
° woning DVD: uitbreiding woning in halfopen bebouwing, 2008
Deze woning beëindigt de huizenrij. De tuin ligt niet in het verlengde van de woning, maar schuin naar achteren, zodat je naar de tuin van de buren kijkt. De nieuwe achterbouw sluit aan middels een asverdraaiing om dit te corrigeren. Het scharnierpunt met achterdeur en drie koepels is logisch en voorziet de keuken van daglicht.
In een tweede fase wordt een garage binnen het volume ingericht, in een derde fase wordt de achtergevel bekleed.
° woning RL: renovatie rijwoning, 2008
een klassiek fenomeen bij oudere rijwoningen: hoe verder naar achteren, hoe slechter de staat van de aanbouwen. Tabula rasa achter het zadeldak dus. De maximaal toegelaten bouwdiepte wordt benut: op het gelijkvloers een langgerekte leefruimte met open keuken, op de verdieping een extra slaapkamer, waarachter een nieuwe badkamer.
Gevelmaterialen: vezelcementplaten en cederhout.
° woning GC: naar een laagenergiewoning, 2008
Een stadswoning op de hoek van twee straten, van haar buren gescheiden door twee garages (links) en een tuin (achter).
De garages worden gesloopt en maken plaats voor een laagenergiewoning. Een inkomhal en bergruimte bufferen het straatlawaai, daarachter opent de woning zich met een leefruimte en bovengelegen mezzanine naar de tuin.
De bestaande woning herbergt de slaap- en badkamers: beneden de ouders, boven de kinderen.
Nog af te werken met groendak.
° woning GDG: renovatie vrijstaande woning, 2002
In een rustige, bosrijke omgeving staat een klassieke woning, die sporen vertoont van vroegere verbouwingen. De woning heeft geen contact met de lagergelegen tuin, een lekke bovengrondse waterput zorgt voor vochtproblemen.
De zieke achterbouw wordt vervangen door een nieuw volume, dat zorgt voor een eetkamer die aansluit bij de keuken en van waaruit de tuin rechtsreeks bereikbaar is via een deels overdekte buitentrap. Tegelijk wordt voorzien in enkele praktische behoeften als een toilet en vestiaire op het gelijkvloers en een extra parkeerplaats in de garage.
De crepis geeft het geheel een fris karakter, en maskeert tevens de littekens van de oude gevel.
° woning BVB: uitbreiding vrijstaande woning, 2002
De woning is een archetype van de rijwoning, maar dan vrijstaand - dat wil zeggen, in eerste instantie omgeven door "Vlaamse koterijen".
Een wand in grijze splitbetonsteen schermt de woning af van de drukke steenweg links en invalsweg vooraan. De wand lijkt dwars doorheen de bestaande woning te gaan.
Links worden enkele dienstruimtes georganiseerd (wc, vestiaire, bergruimte), in de bestaande woning komt de keuken en rechs brengt de uitbreiding een ruimte van 7,5 bij 7,5 meter.
Achteraan opent de woning zich naar de tuin.
Een gebogen wand in groengelakte zink omkleed de grote ramen, die door een oversteek en screens niet voor oververhitting zorgen.
|